Racer / Clumber Spaniel

Clumber Spaniel

Fra “Politikens Hundeleksikon”
 
Det er en venlig og værdig hund, stabil og afbalanceret. Den er noget mere reserveret end de øvrige spaniels. Den accepterer nødigt, at andre hunde nærmer sig dens “flok”. Det er oprindeligt en jagthund som i dag udfylder en plads som familie- og selskabshund. Her knytter den sig ofte mest til en bestemt person.

Racen er sindig og virker måske lidt lad. Den sætter dog stor pris på daglige gåture, gerne med mulighed for at bevæge sig frit og benytte sin fremragende lugtesans. Den er glad for kontakt. Udendørs er den aktiv og blandt andet meget glad for at følge et spor. indendørs er den særdeles rolig. Den unge hund skal socialiseres tidligt og vedholdende for at overvinde sin reservation overfor fremmede mennesker og hunde. Den bliver sent moden.

Pelsen er rigelig og glat tilliggende med en silkeagtig struktur. Den skal børstes grundigt igennem en gang om ugen, og de fyldige behæng på ben og bryst skal friseres ofte for at undgå filtre. Pelsen er ikke særlig smudsafvisende, og støv og snavs ses meget på det hvide.

Racen har navn efter hertugen af Newcastles hjem i Clumber Park i Nottinghamshire. Hertil flyttede den franske hertug af Noailles sine apporterende jagthunde kort før revolutionerne i 1789. Senere er de formodentlig krydset med Basset Hound og måske Blodhund. Man ønskede en tung hund, som kunne trænge igennem selv det tætteste krat og søge langsomt og grundigt uden at gi hals. Racen blev populær bandt pensionerede officerer og embedsmænd, og den blev opdrættet af Edvard den 7 på Sandringham.


FCI Standard Nr 109 12.01.2011 (EN) (ORG 13.10.2010)

CLUMBER SPANIEL

Oprindelsesland: Storbritannien.

Anvendelse: Stødende jagthund.

Klassifikation: FCI Gruppe 8 (Retrievere, stødende jagthunde og vandhunde).

Sektion 2 (Stødende jagthunde) Med brugsprøve.

Kort historisk:

Oversigt: Det menes, at Clumber Spaniels kom til England fra Frankrig for mere end to hundrede år siden. Det var The Duke of Newcastle, der bragte racen til sit familiegods – Clumber Park i Nottinghamshire – og begyndte her et opdræt. Det er en noget tung race, og arbejdstempoet er noget mere roligt end hos de øvrige spaniels. Igennem 50-erne udvikledes racen i en tungere retning. Racens topvægt er 34 kg, men det ser ud som om en del eksemplarer ligger i overkanten af denne vægt. Det er vigtigt, at racens tilhængere er opmærksomme på, at den store vægt ikke forårsager svaghed i bagpartiet. 
©M.Davidson, illustr. NKU Picture Library
Helhedsindtryk: En helt harmonisk, tungtbygget hund, energisk og med et tankefuldt udtryk. Dens hele fremtræden udstråler styrke. Clumberen skal være fast, i god kondition og i stand til at arbejde en hel dag i marken.

Temperament: Stoisk, storsindet, yderst intelligent og med en beslutsom holdning, der understreger dens medfødte evner. En stilfærdig arbejdshund med en fremragende lugtesans. Den er stabil og pålidelig, venlig og værdig. Den er mere reserveret end de øvrige spaniels. Viser ingen tegn på aggressivitet.

Hoved: Stort, kvadratisk, af middel længde. Ingen overdrivelse i hoved og skalle.

Skalle: Bred foroven med udtalt nakkeknude. Svære øjenbrynsbuer.

Stop: Dybt.

Næseparti: Kvadratisk.

Læber: Veludviklede, hængende læber.

Kæber, bid: Stærke kæber med perfekt, regelmæssigt og komplet saksebid, dvs., at de øverste fortænder tæt overlapper de underste, og at biddet ligger vinkelret på kæberne.

Øjne: Med rent omrids, mørkt ravfarvede. Helt lyse øjne er højst uønskede. Det er acceptabelt med lidt synlig blinkhinde, men uden overdrivelse. Fri for oplagte øjensygdomme.

Ører: Store, af form som vinløv, godt beklædt med lige hår. De bæres hængende let fremad. Behæng må ikke nå neden for selve ørelappen.

Hals: Ganske lang, tyk og kraftfuld.
 
Krop: Lang og stærk med god muskulatur.

Ryg: Lige, bred og lang.

Lænd: Muskuløs.

Bryst: Dybt, med godt hvælvede ribben, der rækker langt bagud.

Underlinie: God dybde i flankerne.

Hale: Traditionelt kuperet. NB! Kupering er forbudt i Danmark.

Kuperet: Lavt ansat, vel behængt, båret i højde med ryggen.

Ukuperet: Lavt ansat, vel behængt, båret i højde med ryggen.

Lemmer:

Forpart:

Skuldre: Stærke, skråtliggende og muskuløse.

Forben: Benene er korte og lige. Knoglerne er stærke.

Forpoter: Store, runde og godt dækket af hår.

Bagpart: Meget kraftfuld og veludviklet bagpart.

Knæ: Velvinklede, rettet lige fremefter.

Haseled: Lavt ansatte.

Bagpoter: Store og runde, godt dækket af hår.

Bevægelse: Bevægelsen er lige – både for og bag – med ubesværet fraskub.

Pels:
 
Hårlag: Rigeligt og tæt tilliggende, silkeagtigt og lige. Ben og bryst med godt behæng.

Farve: Kroppen foretrækkes rent hvid med lemon aftegninger – orange er dog tilladt. Hovedet har lette aftegninger og fregnet næseparti.

Størrelse: Idealvægt:
 
Hanner 29,5 – 34 kg.
Tæver: 25 – 29,5 kg.

Fejl: Enhver afvigelse fra de foregående punkter betragtes som en fejl, hvis betydning for bedømmelsen skal stå i nøje forhold til afvigelsens omfang og dens indflydelse på hundens sundhed og velfærd samt dens evne til at udføre sit oprindelige arbejde.

Diskvalificerende fejl:

• Aggressive eller for sky hunde.

• Enhver hund, der viser psykiske eller fysiske abnormiteter, skal diskvalificeres.

Bemærk: Hanhunde skal have to normalt udviklede testikler i pungen.
 
Dansk Kennel Klubs bemærkning:

Forhold, der påvirker en hunds sundhed negativt, betragtes som en alvorlig fejl


Standarden udgivet af FCI 12.01.2011

Oversættelsen godkendt af DKK’s Standard Komité, MAJ 2014.

¤ ¤ NB! Denne udgave erstatter standard udsendt af DKK i August 2005 ¤ ¤
 
Suzan Schmidt | CVR: 35182624 | Vandlinggårdvej 8, 6100 Haderslev  | Tlf.: 29925887