Hvordan får du din første spaniel?

Overvejer du at købe en spaniel, så læs videre her:

De fleste, som kender spaniel racerne, ved at spaniels er venlige, intelligente og ikke mindst utrolig charmerede. Er man først faldet for en spaniel er det svært at vende ryggen til dem igen. Der er flere ting, som kan være en god idé at sætte sig ind i inden man erhverver sig en af de 8 forskellige spaniel racer herunder bl.a. pelspleje og aktivering af de enkelte racer
 
Pelspleje:
Pelsplejen er for nogle spaniel racer større end hos andre, men fælles for alle  er dog, at man kan lære at trimme og/eller klippe dem selv derhjemme. De fleste opdrætterne gør meget ud af at vejlede deres hvalpekøbere, alternativ kan man søge hjælp hos en professionel hundefrisør eller deltage på nogle af klubbens trimmekurser rundt om i landet.

Irish Water Spaniel

Egenskaber:
En standard spaniel er en god all around hund, som  både kan fungere som familiehund og jagthund. Jagtinstinkterne ligger dybt i alle spaniel racerne. Derigennem får man også en meget aktiv hund, som har brug for at bruge både hoved og næse jævnligt. De 8 racer skal dog ikke forveksles med de jagtglade FT spaniels, som avles i to varianter; FT cocker og FT springer, der udelukkende avles efter jagtegenskaber.

Opdræt:
Vores spaniel opdrættere har mange ting for øje, når de opdrættere standard spaniels med DKK stamtavle. Der findes både basis+ og basis stamtavler, når vi snakker om DKK stamtavler. Basis stamtavler er hvalpe opdrættet efter DKK’s avlsrestriktioner, mens basis+ stamtavler er hvalpe opdrættet efter Spaniel Klubbens avlsanbefalinger. Ved at vælge en basis+ stamtavle får du en hvalp, som har forældre der har fået tjekket bl.a. øjne, hofter m.m.

Engelsk Springer Spaniel

Markprøver og udstilling:
Udover sundheden, som prioriteres meget højt i Spaniel Klubben, har mange opdrættere også fået afprøvet deres hunde på klubbens markprøver, på klubbens brugsprøver ser man efter hundens dybtliggende jagtegenskaber og det kan derfor være et redskab for opdrættere, for at sikre at hundens brugsegenskaber er helt i top. Mange udstiller også hundene i både ind og udland, hvor der her er opnået flotte præmieringer – ofte helt i top. Opdrættere udstiller deres hunde for at sikre, at de hunde, som de avler på og de hvalpe får, læner sig op af den FCI standard, som er udarbejdet for racerne.
Dette sikrer en ensartehed i opdrættet og er med til at øge kvaliteten for racerne. Samtidig sikrer udstillingerne, at hundene bibeholder deres bygning, så de kan udføre de funktioner, som de oprindeligt er avlet til at udføre.

Engelsk Cocker Spaniel til markprøve

Klubbens brugshundeudvalg gennemfører 3 markprøver forår og efterår, hvor du som jagt interesseret har mulighed for at se hundenes brugsegenskaber afprøvet på mark eller i skov. Der er rig mulighed for at blive klogere på klubbens prøvesystem og få snakket med kyndige hundefolk inden for brugsområderne.

Du finder udvalgets aktiviteter her.

Klubbens udstillingsudvalg gennemfører i alt 10 udstillinger om året fordelt i hele landet, så her er der rig mulighed for at møde de forskellige racer på tæt hold, samt få snakket med andre hundefolk og ikke mindst opdrættere. Det er et oplagt sted at se hundenes særpræg og karakteristika.

Du finder alle udstillinger her.


Racerne:
Nedenfor vil du kunne læse et kort resumé af de 8 standard spaniels, som hører under Spaniel Klubben, og under racesiderne vil du finde en mere uddybende tekst, samt kunne læse racernes FCI standard, som er den standard, der beskriver racernes særpræg. 

Amerikansk Cocker Spaniel  Clumber Spaniel  Engelsk Cocker Spaniel

Engelsk Springer Spaniel   Field Spaniel  Irish Water Spaniel 

Sussex Spaniel  Welsh Springer Spaniel


Fælles for de 8 racer er, at de alle elsker at være sammen med deres nære familie, og viger ofte ikke fra deres side. De elsker en masse klap og vil altid forsøge at snige sig op i sofaen, hvis chancen byder sig.
Skulle en af de ovenstående racer have vagt din interesse, kan du tage kontakt til forskellige opdrættere af racen. Nogle af dem kan du finde ved at kigge under ’Opdrætterlisten’ eller forsøge at ’Google’ dig frem til dem.


Besøg opdrættere:
Tag altid ud og besøg flere opdrættere, som du kunne være interesseret i at købe hund fra. Det er vigtigt med en god kemi og ikke mindst en god mavefornemmelse, når du beslutter dig for at købe hvalp.

Vær altid ærlig omkring, hvad det er du ønsker i din nye spaniel-ven. På den måde har, opdrætter også mulighed for at finde en hvalp til dig, som passer godt til din livs situation.

Mange opdrættere køber Spaniel Klubbens hvalpepakker med til deres hvalpe, hvilket betyder, at du som ny hvalpekøber bl.a. får 12 måneder medlemskab af Spaniel Klubben, gratis hvalpetræning i din region og meget mere.

Med dit medlemskab støtter du samtidig Spaniel Klubben, og dens arbejde for at sikre sunde og racetypiske Spaniels, hvor fokus er at bevarer racernes oprindelige egenskaber, sundhed og udseende.

Har du yderligere spørgsmål til det at købe en spaniel, kan du kontakte klubben via info@spanielklubben.dk