EU er ved at forberede en helt ny plan for vores samlede hundebestand gældende for alle hunde under EU.
Den plan går under navnet
The European Union and the Council proposal on the welfare og dogs and cats and their traceability"
og er under behandling i EU-kommisionen og EU-parlamentet.
Den danske Fødevarestyrelse har i den forbindelse udarbejdet dette udkast
“Udkast til bekendtgørelse om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af hunde”
Du er måske allerede stået af her og tænker, hvad vedrører det mig. Min hund er registret, stambogsført og chip-mærket. Det kommer det så til alligevel - fordi denne plan også vil komme til at gribe ind HVIS du overvejer, at avle på din hund. Udkastet til plane indeholde en lang række krav til avl med hunde - sundhedskrav som skal opfyldes. Der er forskellige krav som SKAL opfyldes for en lang række racer t.eks de kortnæsede og til andre racer HD.
EU's plan vil gribe ind i vores verden og så at sige overrule DKKS krav og specialklubbens krav og anbefalinger. EU vil med denne plan påvirke AL opdræt også dem som står udenfor den registrerede avl.
Kort fortalt bliver der fra 1. juli i år stillet krav - fra EU's side - om registrering og id-mærkning af ALLE Europas hunde - også den græske herreløse gadehund. Også naboens stamtavleløse hul-i-hækken-hund - som måske ikke er "nået" at få en chip og blive registreret i Dansk Hunderegister.
Derudover bliver der også stillet en lang række krav til avl med hunde - disse har de enkelte lande 3 år til at implantere. Disse krav kommer til at gælde ALLE hunde - med eller uden stambog uanset herkomst - også den herreløse græske gadehund.
Det vil være forbundet med bødestraf og evnt fængsel at overtræde loven - for det bliver en lov, som ikke bare kan ændres uden den skal en tur gennem lovgivning og til 1,2 og 3. behandling i Folketinget.
Hvordan man har tænkt sig at kontrollere alle hunde, al avl - ja det står så hen i det uvisse - men jeg tænker, at der bliver rasende travlt i fødevarestyrelsen og politiet det første par år.
Dansk Kennel Klub er med i arbejdet omkring dette udkast - og har bedt ALLE specialklubber om et høringssvar - altså en vurdering af udkastets effekt på vores racehunde avl.
I Spaniel Klubben vil Clumber Spaniel være direkte berørt af den kommende lov - da den - heldigvis som den eneste af vores racer - er nævnt i udkastet.
Spaniel Klubbens Sundhedsudvalg har udarbejdet et høringssvar.
Svaret tager udgangspunkt i problematikken vedr de krav som bliver foreslået for Clumber Spaniels og ellers er der flere andre forslag som vil være en betydelig begrænsning i opdrættet af flere af vores sårbare racer.
Sundhedsudvalget har taget klubbens repræsentanter for de sårbare racer med på råd sammen med clumber opdrætterne.
Du kan læse hele Fødevarestyrelsen udkast via dette link
Udkast til bekendtgørelse om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af hunde.pdf -
og hele Spaniel Klubbens Sundhedsudvalgs høringssvar herunder.
Vi krydser fingre for at vores og alle andres høringssvar sammen med DKKs vil have den fornødne effekt og i hvert fald få fjernet det MEGET dramatiske forbud på avl med HD C hofter, hvilket vil mere eller eliminere opdræt med flere af klubbens racer.
Med venlig hilsen
Helle Dan
Spaniel Klubbens Sundhedsudvalg
Høringssvar til journal nr. 2024-18-132-00043 “Udkast til bekendtgørelse om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af hunde”
Problemstilling
God og ansvarlig hundeavl baserer sig på flere parametre, herunder, fysisk sundhed, mentale og arbejdsmæssige egenskaber samt genetisk variation.
Specielt hos racer med en lille genetisk variation er selektion ud fra så mange parametre som muligt en nødvendighed for den specifikke races fremtidige sundhed.
Ændringerne til bekendtgørelsens afsnit III afspejler i stor udstrækning de etiske regler for avl, som allerede eksisterer hos Dansk Kennel Klub og som er et vigtigt fundament for sund avl af racehunde.
Dansk Kennel Klub er paraplyorganisation for en lang række racespecifikke klubber, som hver især betragtes som Dansk Kennel Klubs ekspertorgan i forhold til den specifikke race. Den specifikke raceklubs ekspertviden er essentiel for den specifikke races sundhed. Denne viden er i dag udmøntet gennem en række etiske anbefalinger, som sammen med Dansk Kennel Klubs etiske regler for avl udgør en avlsmæssige helhedsvurdering.
Denne helhedsvurdering giver den enkelte opdrætter/avler mulighed for, at avle fysisk sunde hunde med en god mentalitet og som kan bidrage til naturlige racespecifikke arbejdsegenskaber, med bevarelsen af en god genetisk variation til følge.
Bekendtgørelsen indeholder i sin nuværende udformning ikke denne ekspertviden. Det betyder for en del racers vedkommende, at der med begrænsningen i brugen af hunde med HD status C (§ 19, stk. 4 og bilag 1, afsnit 2, punkt 4), er tale om lovgivning baseret på kun én parameter. Dette er en så vidtgående begrænsning i forhold til den avlsmæssige helhedsvurdering, at den vil kunne påvirke mange af disse racers fremtidige sundhed i negativ retning.
Forslag
HD er en multifaktoriel, (polygen) lidelse. Det vil sige, at der er både genetiske og miljømæssige faktorer, som spiller ind. Den er ikke entydigt arvelig.
Med henvisning til ovenstående og specielt med henvisning til hunderacer med en lille genetisk variation, opfordres der til en lempelse af bilag 1, afsnit 2, punkt 4, sådan at der tillades mulighed for, at bruge hunde med HD status C og D,E i avlen. D og E kan efter dispensation fra DKK og specialklubben parres med A el. B.
Baggrund
Clumber Spaniel er en engelsk national race og er en del af den engelske kulturarv.
Clumber spaniel blev først set i slutningen af 1800-tallet i England. Racen blev populær, især blandt adelen. Hans Majestæt Kong George V havde et stort hold af Clumbers på Sandringham Estate.
og har sit navn fra Clumber Park i Nottingham, hjemsted for hertugerne af Newcastle, og det er den 2. hertug, der er krediteret for at introducere og udvikle racen.
I 2024 blev der registreret 155 hvalpe i The Kennel Club, Storbritannien, mens der i Dansk Kennel Klub blev registreret 17 hvalpe.
Racen er registreret i The Kennel Clubs Register for sårbare nationale racer - Vulnerable native breeds og yderligere registreret som Katagori 2 race med fokus på en række punkter, hvor opmærksomhed på anden sundhed er påkrævet.
Racen står under The Kennel Clubs beskyttelse og der pågår kontinuerligt arbejde for at sikre racens eksistens og sundhed. Racen eksisterer kun som en unik og skattet brugbar jagt/familie race i dag, fordi dedikerede opdrættere og specialklubber på nationalt og internationalt plan, gennem en avlsmæssig helhedsvurdering, har samarbejdet om at bevare og udvikle den sjældne familie- og jagthund, der er beskrevet i den gældende racestandard udarbejdet af The Kennel Club og specialklubben for Clumber spaniel i Storbritannien.
Det er dette omfattende internationale arbejde, der ligger til grund for Spaniel Klubbens ekspertviden i forhold til racen. Denne ekspertviden og erfaring med racen ligger til grund for at opretholde nødvendigheden af, at inkludere alle parametre (fysisk sundhed, mentale og arbejdsmæssige egenskaber samt genetisk variation) for en fortsat bevarelse og udvikling af racens generelle sundhed. Gennem de seneste 6 år er 27 danske clumber spaniels blevet vurderet i forhold til HD-grad. Af disse er 33% vurderet til HD-grad A, B. Grad C, D og E, som ikke tidligere har været udelukket, udgør 67%, hvorfor bekendtgørelsen i sin nuværende form vil udelukke 67% af det nuværende avlsmateriale - avlsmateriale som på alle andre parametre i den samlede helhedsvurdering viser de samme gode og sunde avlsegenskaber som det øvrige avlsmateriale. De genetikere, der har rådgivet såvel Spaniel Klubben som andre racespecifikke klubber nationalt og internationalt, har samstemmigt understreget, at den genetiske variation er det absolut vigtigste at bevare i forbindelse med en fortsat og fremtidig sund hunderace.
Der er således intet belæg for at sige, at udelukkelse af avlsmateriale ud fra en enkelt parameter (HD grad C) vil bidrage til udviklingen af en sundere race. Tværtimod.
Problemstilling
Afsnit lll
Bestemmelser om avl af hunde
Kapitel 6
Avl af hunde
§16 Det er forbudt at parre hunde, der har en relation til hinanden som er forældredyr og afkom, søskende, halvsøskende eller som bedsteforældre og deres børnebørn.
Spaniel Klubben har udover Clumber Spaniel flere racer med meget lav genpulje og ekstremt lave fødselstal og opført på The Kennel Clubs liste over Vulnerable Native Breeds;
Tallene i parentes rummer sidste års registreringstal fra The Kennel Club og Dansk Kennel Klub.
Clumber Spaniel (155/17)
Field Spaniel (73/15)
Sussex Spaniel (24/10)
Irish Water Spaniel (53/7)
Gennemsnitlig indavlskofficient ifølge The Kennel Club, GB
Clumber Spaniel 13,9 %
Field Spaniel 16,1 %
Irish Water Spaniel 8,1 %
Sussex Spaniel 21,1 %
hvilket vil umuliggøre fremtidig avl, hvis udkastet vedtages i dets nuværende form.
Forslag
Med så lav en genpulje er det yderligere en begrænsning i genpuljen at forbyde tætte parringer.
Tilføj en paragraf der giver opdrætter tillades til at lave tætte parringer i samarbejde med Spaniel Klubben og Dansk Kennel Klubben.
Baggrund
Dette er et værdifuldt redskab til, i særlige tilfælde, at fastholde racernes overlevelse, sundhed samt ensartethed.
Da racerne har så snæver en genpulje, kan det være vanskeligt at finde tilstrækkeligt sundt og typisk avlsmateriale, må det tillades, at der fortages tætte parringer for at styrke de gode egenskaber. T.eks HD a eller B.
The Kennel Club tillader bedsteforældre børnebørn parringer.
Yderligere generel problemstilling for hundeavl del 1
Den foreslåede bekendtgørelse om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af hunde tager ikke tilstrækkeligt hensyn til den kompleksitet, der er forbundet med ansvarlig hundeavl.
Bekendtgørelsen fokuserer primært på enkelte sundhedsparametre og sætter rigide grænser for avl, uden at tage højde for den helhedsvurdering, der er nødvendig for at sikre sunde og velfungerende hunde inden for de forskellige racer.
Dette kan potentielt begrænse muligheden for at bevare og forbedre racernes sundhed, mentalitet, arbejdsegenskaber og genetiske diversitet på lang sigt.
Specifikt problematisk er bekendtgørelsens potentielle udelukkelse af avlsdyr baseret på en enkelt parameter, såsom HD-status, hvilket kan være skadeligt for racer med begrænset genetisk variation.
Forslag
1. Anerkendelse af racespecifik ekspertise: Indfør en bestemmelse, der anerkender de racespecifikke klubbers ekspertise og giver mulighed for, at deres avlsanbefalinger kan indgå i vurderingen af, om en hund er egnet til avl. Dette kunne konkret implementeres ved at tilføje en paragraf, der tillader Dansk Kennel Klub at indhente udtalelse fra den relevante raceklub i forbindelse med vurdering af avlsegnethed.
2. Fleksibilitet i aldersgrænser og kuldantal: Tilføj en paragraf, der muliggør dispensation fra de fastsatte aldersgrænser og kuldantal, hvis det kan dokumenteres, at det er i racens bedste interesse at anvende en specifik hund i avl. Dokumentationen skal indeholde en begrundelse fra den relevante raceklub, samt en vurdering fra en dyrlæge med speciale i hundeavl.
3. Helhedsvurdering: Indfør en bestemmelse, der tillader en helhedsvurdering af hundens egnethed til avl, baseret på en kombination af sundhed, mentalitet, arbejdsegenskaber og genetisk variation. Denne helhedsvurdering skal dokumenteres af opdrætteren og godkendes af den relevante raceklub (og er for en stor dels vedkommende allerede dokumenteret i Hundeweb).
4. HD-status C: Indfør en bestemmelse, der tillader generelt brug af hunde med HD status C i avl.
HD er en multifaktoriel, (polygen) lidelse. Det vil sige, at der er både genetiske og miljømæssige faktorer, som spiller ind. Den er ikke entydigt arvelig.
5. Fravigelse af sundhedskrav for at bevare overlevelse, diversitet samt tillade tætte parringer som bedsteforældre/børnebørn for at styrke racens stærke sider og sundhed.
Tilføj en paragraf, der anerkender betydningen af nødvendigheden for bevarelsen af racen samt af racens sundhed og diversitet i racer med en lille genpulje, og som giver mulighed for at fravige specifikke sundhedskrav og andre bestemmelser, hvis det kan dokumenteres, at det er nødvendigt for racens overordnede sundhed og overlevelse.
Baggrund
Ansvarlig hundeavl er en kompleks proces, der kræver en afvejning af multiple faktorer. De racespecifikke klubber under Dansk Kennel Klub besidder en unik ekspertise om deres respektive racer, herunder racernes særlige sundhedsmæssige udfordringer, mentale egenskaber og arbejdsmæssige funktioner.
Eksperter i genetisk diversitet hos hunde har understreget vigtigheden af at inkludere multiple parametre i avlsarbejdet, herunder fysisk sundhed, mentale og arbejdsmæssige egenskaber samt genetisk variation. Disse eksperter har samstemmigt fremhævet, at bevarelse af genetisk variation er afgørende for en races fortsatte sundhed og overlevelse.
Ved at tillade en mere fleksibel tilgang til HD-status, særligt for racer med begrænset genetisk diversitet, kan man bedre sikre en balance mellem at reducere forekomsten af hofteledsdysplasi og bevare den nødvendige genetiske variation. En sådan tilgang anerkender kompleksiteten i ansvarlig hundeavl og prioriterer den enkelte races langsigtede sundhed og overlevelse frem for rigide regler baseret på enkelte sundhedsparametre. Som det fremgår af bekendtgørelsens § 15, skal en hunds sundhedstilstand eller anatomiske, fysiologiske eller adfærdsmæssige egenskaber vurderes i forhold til den negative effekt de kan have på moderdyrets eller afkommets velfærd og sundhed. Det er derfor essentielt at denne vurdering foretages ud fra en helhedsbetragtning af den specifikke race og ikke ud fra en enkelt parameter.
Ved at anerkende og inkorporere de racespecifikke klubbers ekspertise og anbefalinger i lovgivningen, sikres det, at avlsbeslutninger baseres på den mest opdaterede og relevante viden om de enkelte racer. Dette vil bidrage til en mere bæredygtig og ansvarlig hundeavl i Danmark.
Yderligere generel problemstilling for hundeavl 2
Afsnit III
Bestemmelser om avl af hunde
Kapitel 6
§17
Stk. 4.
Når en tæve har fået tre kuld hvalpe, herunder eventuelle dødfødte kuld, skal der være en restitutionsperiode på mindst et år, før tæven parres på ny., skal der være en restitutionsperiode på mindst et år, før tæven parres på ny.
Problemstilling
”Når en tæve har fået tre kuld hvalpe, herunder eventuelle dødfødte kuld, skal der være en restitutionsperiode på mindst et år, før tæven parres på ny”
Det er anbefalet af hensyn til tævens sundhed, at lade tæven parre i førstkommende løbetid efter en abort, absorbering af hvalpe eller lignende. Det er forbundet med unødig risiko for sygdomme i livmoderen hos tæven og efterfølgende fjernelse af livmoder, hvis man ikke tæven parre straks muligt.
Den fysiske belastning for tæven under drægtighed er minimal og er ofte kun de sidste 2 uger. Det er selve yngelplejen, som fysisk og psykisk belaster tæven.
Forslag
Følgende tekst fjernes fra udkastet
” herunder eventuelle dødfødte kuld”
Baggrund
Det er anbefalet af hensyn til tævens sundhed, at lade tæven parre i førstkommende løbetid efter en abort, absorbering af hvalpe eller lignende. Det er forbundet med unødig risiko for sygdomme i livmoderen hos tæven og efterfølgende fjernelse af livmoder, hvis man ikke tæven parre straks muligt.
Den fysiske belastning for tæven under drægtighed er minimal og er ofte kun de sidste 2 uger. Det er selve yngelplejen, som fysisk og psykisk belaster tæven.
Yderligere generel problemstilling for hundeavl del 3
Ved evnt vedtagelsen af denne bekendtgørelse må der forventes et stort fald i opdræt af hvalpe UDENFOR Dansk Kennel Klub, da det vil være forbundet med overtrædelse og straf af bekendtgørelsen for mange salgsopdrættere eller den helt almindelige familie, som blot ønsker at få et kuld hvalpe på deres tæve og ikke vil udføre de betydelge sundhedsundersøgelser, som en Dansk Kennel Klub opdrætter altid gør og har gjort.
Det betyder, at efterspørgelsen på hvalpe hos Dansk Kennel Klub opdrættere øges betragtelig.
Dansk Kennel Klubs opdrættere har allerede nået det maksimale antal hvalpe, de er tilladt at avle om året, nemlig 2 kuld.
Konsekvensen af dette bliver en massiv strøm af smuglerhvalpe, som skal dække efterspørgelsen fra den danske forbruger.
Forslag
Da ”hul-i-hækken” – Doodles – alle andre blandinger eller racerene hunde som avles udenfor Dansk Kennel Klub nu får samme status som det betydelige og seriøse opdræt under Dansk Kennel Klub, må det være indlysende at
- tildele Dansk Kennel Klubs opdrættere yderligere rettigheder frem for ”hul-i-hækken”- opdrætteren, da de allerede besidder ekspertviden om avl og opdræt og har fulgt alle avlskrav, restriktioner, anbefalinger og meget mere til.
-hvis det er forbundet med straf at opdrætte hunde som ikke opfylder sundhedskrav – burde det også være forbundet med straf at købe dem.
Baggrund
Man bør tage hensyn til, at man ikke kan anvende laveste fællesnævner, ”hul-i-hækken” eller salgsopdrættet, til at styre det seriøse opdræt.
For at imødekomme den større efterspørgelse på hvalpe, skal der tilføjes en paragraf, hvori det tillades opdrættere registreret i Dansk Kennel Klub at have flere kuld end de 2, som er grænsen i dag, uden at skulle registrere sig i FVS.
Dansk Kennel Klubs opdrættere besidder expertviden, har allerede taget uddannelse i form for opdrætteruddannelse, hundeholderuddannelse samt andre relevante kurser indenfor avl, opdræt, etik og jura.
De har allerede sundt og solidt opdræt og er klar til at påtage sig opgaven med at efterkomme efterspørgelsen på racetypiske, sunde hvalpe med korrekt temperament.
Dansk Kennel Klubs opdrættere er mere end godt klædt på til opgaven.
Hvilket mange hvalpeproducenter udenfor Dansk Kennel Klub, som man forsøger at begrænse med denne bekendtgørelse, IKKE er.
HVIS de havde haft samme faglige tilgang til hundeopdræt, ville denne bekendtgørelse have været overflødig.
Med venlig hilsen
Spaniel Klubbens Sundhedsudvalg
Betalinger til Spaniel Klubben:
Danske Bank
IBAN-nr.: IBAN: DK3330000012177259
SWIFT-kode: SWIFT: DABADKKK
Der kan betales med: Dankort, VISA/Dankort og MobilePay
© 2025 Spaniel Klubben. All rights reserved.